Save Western Civilization > Save Serbia
Bishop Irinej is new Serbian patriarch
Kerber:
--- Quote from: Novakovic on December 03, 2010, 09:15:23 AM ---I think that he is also upset because certain people attack the Serbian religion, the practise of icons etc.
--- End quote ---
Ikone nisu deo teoloske (biblijske)dogme. Do osmog veka nije bila praksa da se bilo kakve likovne predstave postuju poljupcem, nego je to bilo zabranjeno, a sama pojava likovne predstave(u hramovima) je bila neophodna jer je stanovnistvo bilo neobrazovano i nepismeno.Kasnije, na sedmom vaseljenskom saboru, izglasano je da je ikonoborstvo jeres.
Prema tome, to je stvar ljudskog konsenzusa koji je bio promenljiv i koji je i danas tema diskusije da li treba ili ne, ali svakako nije neophodno i nije bitno za ljudsko spasenje.
Novakovic:
--- Quote from: Kerber on December 03, 2010, 09:28:44 AM ---Kasnije, na sedmom vaseljenskom saboru, izglasano je da je ikonoborstvo jeres.
--- End quote ---
Evo ovdje ti kazes da nije dobro koristi ikone. U drugom topicu si rekao da ti je svejedno da li M. Petrovic propagira subotarsku teologiju ili ne. Kad spojim to sve zajedno onda mi nije cudno sto tako govoris o ikonama. Jer to se poklapa sa subotarskom propagandom, koju ti ne osudjujes. Ja licno mislim da vi koji to govorite da ste nasjeli na subotarsku propagandu.
Evo sta jedan pravoslavni svestenik kaze o ikonama. Kome ja da vjerujem ljudima koji sklapaju kompromis sa subotarima ili pravoslavnim svestenicima?
voo-yo:
--- Quote from: Novakovic on December 03, 2010, 09:41:34 AM ---
--- Quote from: Kerber on December 03, 2010, 09:28:44 AM ---Kasnije, na sedmom vaseljenskom saboru, izglasano je da je ikonoborstvo jeres.
--- End quote ---
Evo ovdje ti kazes da nije dobro koristi ikone. U drugom topicu si rekao da ti je svejedno da li M. Petrovic propagira subotarsku teologiju ili ne. Kad spojim to sve zajedno onda mi nije cudno sto tako govoris o ikonama. Jer to se poklapa sa subotarskom propagandom, koju ti ne osudjujes. Ja licno mislim da vi koji to govorite da ste nasjeli na subotarsku propagandu.
Evo sta jedan pravoslavni svestenik kaze o ikonama. Kome ja da vjerujem ljudima koji sklapaju kompromis sa subotarima ili pravoslavnim svestenicima?
--- End quote ---
Ti zovi Milana Tarota pa ga pitaj. Cini mi se da si njegova publika.
Kerber:
--- Quote from: Novakovic on December 03, 2010, 09:41:34 AM ---
--- End quote ---
--- End quote ---
Haha... pobrkao si ti nesto. Ja ne osudjujem nikoga, pa ni adventiste za ono u sta veruju. Covek treba da se uzdrzava od osude drugih , jer kako sudi tako C.E. mu i biti sudjeno.
ps
Gde si procitao da sam rekao da je lose koristiti ikone? Ja to nisam rekao,ali sam naveo istorijske cinjenice koje se ticu ikonoborstva i celivanja ikona.
Novakovic:
--- Quote from: voo-yo on December 03, 2010, 09:46:37 AM ---Ti zovi Milana Tarota pa ga pitaj. Cini mi se da si njegova publika.
--- End quote ---
Taj Otac Joilo je tvoj zemljak.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version