Author Topic: Петиција за ослобађање Војислава Шешеља  (Read 2842 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Slobodan

  • Pro JTFer
  • *****
  • Posts: 612


Петиција за ослобађање проф. др Војислава Шешеља!
Проф. др Војислав Шешељ, председник Српскe радикалне странке, налази се већ осам година у притвору Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију (МКТЈ). Добровољно је отишао у Хашки трибунал 24. фебруара 2003. године. Тужилаштво је оптужницу написало 15. јануара 2003. године. Тадашњи тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте је у својој књизи изнела чињеницу да је оптужница написана на захтев Београда. Према њеним речима, Зоран Ђинђић, тадашњи премијер Републике Србије, рекао јој је током састанка 17. фебруара 2003. године: „У вези са Војиславом Шешељем, имамо само један захтев – водите га и не враћајте нам га више.“ Војислав Шешељ је тако постао једини оптужени пред Хашким трибуналом који је у време сукоба на тлу бивше СФР Југославије био опозициони политичар. Њему се суди због његове идеологије, политичких ставова, због наводно вербалног деликта који више не постоји.

Током овог политичког процеса, др Шешељу су прекршена сва процесна и људска права: право на живот, право на правично суђење, право на суђење у разумном року, право на одбрану, право на обавештавање о свим аспектима оптужбе и право на комуникацију и посете.

Тужилаштво не располаже никаквим доказима против Војислава Шешеља, а то потврђује и чињеница да је оптужница мењана чак 5 пута, последњи пут је измењена 7. децембра 2007. године, када је суђење већ почело. Пуне четири године Тужилаштво је инсистирало да се др Војиславу Шешељу на силу наметне бранилац. Први покушај суђења у новембру 2006. године је због очигледног кршења свих права оптуженог поништен и зато је ново суђење почело тек 7. новембра 2007. године.

Једно од неприкосновених права које јемчи савремено кривично-процесно право јесте право на одбрану, по којем оптужено лице слободно бира начин на који ће се бранити. У више наврата, Војиславу Шешељу Трибунал је на силу именовао браниоце у приправности који су требали да преузму његову одбрану. На почетку суђења тужилаштво је предложило, а судско веће, кршењем међународног права, усвојило да му се наметне принудни бранилац. После скоро четири године проведених у притвору, бранећи своја људска и процесна права загарантована свим међународним конвенцијама, Војислав Шешељ је био приморан да 10. новембра 2006. године започене штрајк глађу. Драматичан штрајк, током кога је Шешељ био на ивици смрти, прекинуо је 8. децембра 2006. године када су му испуњени основни услови који се тичу поштовања људских и процесних права.

Током овог маратонског процеса, незабележеног у судским аналима, промењене су чак четири претпретресне судије, а сам судски поступак прекидан је и започињан неколико пута. Више пута му је ускраћивана комуникација са спољним светом, укључујући правне саветнике и породицу. Фрапантна је чињеница да је суђење започело тек након четири године његовог притвора. Ни дан-данас, још није дат одговор на питање зашто се крши његово право на експедитивно суђење. Чак је и председавајући судског већа Жан-Клод Антонети упозорио да је дужина поступка против Шешеља оборила светски рекорд.

Скоро годину дана се одуговлачи са одлучивањем по правилу 98бис Правилника, односно доношењем ослобађајуће пресуде, с обзиром да је јавност имала прилику да види да Тужилаштво није успело да докаже ниједну тачку оптужнице, а процес се упорно и непотребно одуговлачи. Суђење др Војиславу Шешељу је најупечатљивији пример злоупотребе поступка, кршења права оптуженог на суђење у разумном року и права на правично суђење. Судије признају да је ово суђење светски рекорд не само у погледу дужине притвора, већ и по другим аспектима кршења права на правично суђење. Дакле, у питању је политички процес.

Слобода за др Војислава Шешеља је цивилизацијско питање и мера људскости. Ми, долепотписани, захтевамо од МКТЈ да престане да крши процесна и људска права др Војислава Шешеља, а због брутално прекршеног права на експедитивност суђења, захтевамо да донесе ослобађајућу пресуду.


Петицију можете потписати преко интернета на дну овог линка: http://vseselj.com/index.php?pet=sign

Si vis pacem, para bellum.