What Kosačov really had said:
- In Serbian (English below)Kosačov: 1)
Priznanje J.Osetije ne menja ruski stav o Kosovu
Priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije smatramo nelegitimnim i ništa u toj poziciji se ne menja ni posle priznanja Južne Osetije i Abhazije, izjavio je danas Tanjugu predsednik spoljnopolitičkog odbora ruske Dume Konstantin KosačovOn je naglasio da je za Moskvu u slučaju Kosova orijentir pozicija Beograda i da bilo koje buduće rešenje za južnu srpsku pokrajinu treba da bude usaglašeno političkim putem između Beograda i Prištine.
"Naša pozicija o Kosovu posle priznanja Južne Osetije i Abhazije ostaje neizmenjena:
2)
smatramo da je priznanje Kosova od strane nekoliko zapadnih država u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Ubeđeni smo da je bilo kakva promena granica u odnosu na Srbiju moguća samo po uzajamnoj saglasnosti strana, a Rusija će u toj situaciji biti spremna da prihvati svako rešenje koje bude usaglašeno između Beograda i Prištine", rekao je Kosačov srpskoj nacionalnoj agenciji.
Prema njegovim rečima, Rusija je uvek dosledno isticala da je najvažnije "šta će reći Beograd i šta kaže Priština, a ne šta kažu o tome neke druge zemlje".
"Rusija je uvek iznosila: bićemo spremni da priznajemo ili ne priznajemo neku teritoriju u toj situaciji nakon što svoju poziciju odredi Beograd. Pozicija Beograda za nas je orijentir, i drugog orijentira mi nemamo i nećemo ga imati", rekao je Kosačov.
Ruski parlamentarac i visoki funkcioner vladajuće Jedinstvene Rusije istakao je da navodi kako on ne isključuje da Rusija posle priznanja Južne Osetije i Abhazije isto učini sa Kosovom, predstavljaju lažnu interpretaciju njegove pozicije, 3)
"kako bi se posvađali naši narodi, što niukom slučaju ne želim da dopustim"."Ako se takva pozicija pripisuje meni, to je potpuni falsifikat moje pozicije. Ja tako nikada nisam govorio nigde i to kažem izuzetno jasno. To je pitanje (Kosova) odvojeno, nikako nije povezano sa Južnom Osetijom i Abhazijom", rekao je Kosačov.
On je istakao da između "sadašnje tragedije u Južnoj Osetiji" i priznanja nezavisnosti Kosova postoji direktna veza.
4)
Priznanjem južne srpske pokrajine poslat je signal gruzijskom predsedniku Mihailu Sakašviliju da "teritorijalna celovitost u Evropi više nije nesalomiv princip", nakon čega je on pokušao oružanim putem da uspostavi celovitost zemlje i u aprilu, kada je taj pokušaj zaustavljen, i pokretanjem obimne operacije u avgustu, objasnio je Kosačov.
5)
"Priznavanje nezavisnosti Kosova razvezalo je ruke agresiji Sakašvilija na Južnu Osetiju, a odgovornost za tu agresiju, osim njega, nose i države koje su ishitreno i nelegitimno priznale nezavisnost Kosova. Rusija tim putem potpuno sigurno neće ići", rekao je Kosačov.Izražavajući žaljenje što zemlje Zapada ne koriste poziciju Rusije da prednost treba dati rešenju koje postignu strane u konfliktu i u slučaju sa Gruzijom, on je rekao da izjavama da ne nameravaju da razmatraju pitanje teritorijalne celovitosti Gruzije, zapadne zemlje "politički dijalog stavljaju u ćorsokak i čine 'medveđu uslugu' političkom procesu u zonama konflikta".
Na pitanje da li zna koje bi zemlje mogle da prate Rusiju u priznavanju otcepljenih gruzijskih autonomija, Kosačov je rekao da Rusija "za razliku od SAD u slučaju Kosova", neće "zavrtati ruke" svojim partnerima.
"Mi znamo kako su Amerikanci 'obrađivali' druge zemlje da ne ostanu usamljeni u slučaju Kosova. Mi se tom lošom aktivnošću apsolutno nećemo baviti, jer uvažamo suverenitet država, koje u toj situaciji rade svaka u skladu sa svojim nacionalnim interesima", rekao je predsednik spoljnopolitičkog odbora donjeg doma ruskog parlamenta.
"Uvereni smo da će broj država koje podržavaju Rusiju rasti", zaključio je Kosačov u izjavi Tanjugu.
In EnglishWhat Kosačov really had said:
1. Russia's recognition of South Ossetia, will not change our position on Kososvo.
2. The Western recognition of Kosovo is illegitimate and in contradiction to the international rights.
3. The wrong interpretations of Kosačov's statements in regard to Kosovo will not divide the brother nations Russia and Serbia!
4. By recognizing the independence of the Serbian province of Kosovo, the West sent the message to Georgia that the principle of territorial integrity (international right) does not count anylonger.
5. One of the consequences of the Western recognition of Kosovo was Sakašvil's aggression against South Ossetia.
Stop spreading lies about Russia, please!