Author Topic: Bishop Irinej is new Serbian patriarch  (Read 55498 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline serbian army

• Master JTFer
Re: Bishop Irinej is new Serbian patriarch
« Reply #125 on: December 03, 2010, 11:37:03 AM »
crnitrn you are a sick man, please spare us your religious teaching which do not hold true in our orthodox church, you will not convert me or any other serbian member into your church...
Serbia will never surrender Kosovo to the breakaway province's ethnic Albanian majority or trade its territory for European Union or NATO membership,

Offline Kerber

• Pro JTFer
« Reply #126 on: December 03, 2010, 11:43:21 AM »
Covek treba da se uzdrzava od osude drugih , jer kako sudi tako C.E. mu i biti sudjeno.

Da, ali ti znas dobro da sudis pripadnicima Sinoda, kao dolje:

There is no "spitting" on the Church. The facts are that current patriarch and Sinod members are traitors , Vatican's people who are producing the division in our Church by non-canonical prosecution of those who are against Roman ecumenism.
Njihova odgovornost pred Bogom je veca nego odgovornost drugih ljudi. Poglavarima,vladikama, C.E. se suditi po strozijim kriterijumima nego drugima, jer oni su ucitelji koji su se latili najodgovornijeg posla na svetu - spasenja sto vise ljudi.

Ti bi trebalo da naucis osnovne stvari poznavanja pravoslavne teologije pa ces lako videti ko je u otpadu ,a ko nije.

Preporucujem ti da iz odeljka "Sveti oci o ekumenizmu" procitas date tekstove:
http://www.istokpravoslavni.org/arhiva%20ekumenizam.html , i videces kako pravoslavlje gleda na ekumenizam,tj. na spajanje sa svejeresi - Vatikanom, kako ih je nazvao otac Justin Popovic.
Kad se to zna, onda se lako zakljucuje ko je ko , tj. ko je VUK U OVCIJOJ KOZI.

Offline Novakovic

• Senior JTFer
« Reply #127 on: December 03, 2010, 11:48:02 AM »
@crnitrn,

What, you again attack a Serbian priest?
If Serbia would be ruled by a nationalistic government, I hope that then sectarian organizations will be expelled from Serbia.

@Kerber,

You say that it is not good to judge people. I agree. But remember what you said about the members of the Sinod? Is not that jugding? Secondly, I did not hear you complain when Crnitrn, who is obviously confused by Adventists, said that icons should not be used? I did hear you saying something on icons, that led into the direction of Crnitrn's statements. I am surprised that you as an Orthodox Christian are not insulted, in case if somebody talks about icons like that?
I also do not understand brother why you are not suspicious about the fact that an ex or current Adventist is spreading non-Orthodox theology amongst Serbs?
« Last Edit: December 03, 2010, 11:57:58 AM by Novakovic »

Offline Kerber

• Pro JTFer
« Reply #128 on: December 03, 2010, 11:50:17 AM »
Da li vi znate da je prema saborima ,dakle pravilima i kanonima, zabranjeno biti u zajednici sa svestenicima koji otvoreno propovedaju jeres(kao sto je rimski ekumenizam)?

Sta je vladika koji poziva na ovu jeres? Pravoslavan ili vuk u ovcijoj kozi?

Ja do sad nisam pominjao pravila usbojena u pravoslavlju,ali vidite koliko daleko to ide i koliko nema NI MALO PROSTORA u mirenju sa grehom jeresi:
(Apostolsko pravilo 15, Dvokratnog sabora)
"Verni treba da se odele od episkopa i svestenika koji otvoreno propovedaju jeres."

Necu dalje da citiram Svete oce sta govore, mozete sami da citate.

Offline Novakovic

• Senior JTFer
« Reply #129 on: December 03, 2010, 11:57:00 AM »
Kerber,

OK if an Orthodox cooperates in that way with the Catholic Church, that is not good. But if an Orthodox cooperates with an Adventist in an ecumenist way, are you also condemning that? It seems that you separate Adventists from Catholics?

Offline Kerber

• Pro JTFer
« Reply #130 on: December 03, 2010, 11:58:22 AM »
@crnitrn,

If Serbia would be ruled by a nationalistic government, I hope that then sectarian organizations will be expelled from Serbia.

@Kerber,

You say that it is not good to judge people. I agree. But remember what you said about the members of the Sinod? Is not that jugding? Secondly, I did not hear you complain when Crnitrn, who is obviously an Adventist, said that icons should not be used? I did hear you saying something on icons, that led into the direction of Crnitrn's statements. I am surprised that you as an Orthodox Christian are not insulted, in case if somebody talks about icons like that?
I also do not understand brother why you are not suspicious about the fact that an ex or current Adventist is spreading non-Orthodox theology amongst Serbs?

Necu da osudjujem Miroljuba Petrovica za svoja uverenja. Ja njegova uverenja postujem ,a mogu da mu sudim po njegovim plodovima,kao sto nam je i Hristos rekao da cemo ih po plodovima prepoznati. Njegova uverenja koaj se ticu ikona ili stanja duha posle smrti nisu nesto po cemu cu ja coveka odbaciti, nego po onome sto radi. A, ja mogu da vidim da je on srpski patriota i da se salaze za oslobodjenje od okupacije koju nam na politickom nivou namece EU i USA, a na duhovnom Vatikan.

Protiv ovih stvari se ne bore clanovi Sinoda na celu sa Patrijarhom,nego naprotiv. I pored toga jos nekanonski osudjuju i proteruju ljude(kao vladiku Artemija) koji otvoreno govore o opasnostima i zlu koje se nadvilo nad Srbima i pravoslavljem.

Offline Novakovic

• Senior JTFer
« Reply #131 on: December 03, 2010, 12:03:40 PM »
Kerber,

Slazem se skoro s tobom brate.
Ali brate ti kazes da ne prihvacas Petrovicevo tumacenje o ikonama i stanju duse nakon smrti i drugih slicnih stvari. OK, to mi je drago da se slazemo. Ali ipak te stvari pripadaju subotarima. Mora biti jasno da je to jeres i da se to ne treba siriti medju Srbima, koji C.E. nazalost nasijesti na te stvari? Zar nam je potrebno da neko u okviru Crkve koristi subotarsku teoriju? To je opasno. To ne trebamo podrzavati.

Offline Kerber

• Pro JTFer
« Reply #132 on: December 03, 2010, 12:08:10 PM »
Kerber,

OK if an Orthodox cooperates in that way with the Catholic Church, that is not good. But if an Orthodox cooperates with an Adventist in an ecumenist way, are you also condemning that? It seems that you separate Adventists from Catholics?
Ja necu da pisem o ovim stvarima na engleskom jeziku. To je nas "prljav ves" i ne tice se drugih koji i nisu u stanju to da shvate.

Pogresio si. Ne postoji ni jedna drugi ekumenizam, osim rimskog. Ne postoji "adventisticki ekumenizam".Toga nema u praksi i niko se ujedinjuje u teologiji ,ni bogosluzenju sa Adventistickom Crkvom,a u realnosti postoji udruzivanje sa RKC i u teologiji(brutalne izmene pravoslavne teologije na Bogosloviji u Beogradu) i ujedinjenje u sluzbi kao sto je nasilno menjanje liturgije protivno ODLUCI Sv.Sabora SPC da se nista ne sme menjati.

Za vreme pape Benedikta XV donesena je odluka u vidu nekog dekreta da se ima sprovesti rimski ekumenizam. Taj dokument je povucen iz javnsoti 1939.g. Danasnji nacisticki papa je uzeo ime Benedikt XVI sto je jasno ukazivalo sta zeli da nastavi. I pre neki dan je papa javno objavio da mu je glavni zadatak "ujedinjenje".
Inace taj dekret je citirao redom kako treba sprovesti ekumenizam: da se privedu anglikanci(to je odradjeno pre nekoliko godina preko Blera), da se privedu protestanti(nije zvanicno odradjeno ali su toliko rascepkani,raslaslabljeni i razvodnjene teologije u svojoj relativizaciji Bozjih zapovesti da ih je lako kontrolisati i ne predstavljaju nikakav otpor Rimu), na kraju idu pravoslavni,ateisti i Jevreji.

Offline Kerber

• Pro JTFer
« Reply #133 on: December 03, 2010, 12:14:20 PM »
Kerber,

Slazem se skoro s tobom brate.
Ali brate ti kazes da ne prihvacas Petrovicevo tumacenje o ikonama i stanju duse nakon smrti i drugih slicnih stvari. OK, to mi je drago da se slazemo. Ali ipak te stvari pripadaju subotarima. Mora biti jasno da je to jeres i da se to ne treba siriti medju Srbima, koji C.E. nazalost nasijesti na te stvari? Zar nam je potrebno da neko u okviru Crkve koristi subotarsku teoriju? To je opasno. To ne trebamo podrzavati.

Verovanje da li je Dusa covecija budna ili da spava ,kako veruju adventisti, nece uticati na nase zivote , zato ja necu da ih osudjujem. Ali, adventisti imaju problem nepostovanja Bozjih zapovesti.jer ja gledam moje dve prijateljice koje su adventiskinje kako se ne cuvaju za brak.Izmenjale su nekoliko muskaraca. To je otpad. A, kod pravih i iskrenih pravoslavnih Srba toga nema.Znaci da je vaznije ono sto direktno utice na nase spasenje, nego verovanje koje nema nikakav uticaj na nas zivot.Jer, da li je dusa budna ili spava, videcemo ko je u pravu, kad za to dodje vreme.Zato ja necu da raspirujem vatru izmedju ljudi oko stvari koje nas ne doticu direktno.

A,niko u okviru Crkve ne koristi drugu teologiju ,OSIM EKUMENISTA.
EKUMENISTI koriste drugu ,uvode drugu teologiju i to NA SILU, ponalogu Rima.
I to nema veze sa adventistima.
Nisu oni opasnost , nego Rim.

Offline Novakovic

• Senior JTFer
« Reply #134 on: December 03, 2010, 12:18:24 PM »
Pogresno si me shvatio.
Koliko ja vidim tebi smeta ako bi katolici i pravoslavci ispovjedali jednu vjeru.
Pa naravno se slazem s time!
Ali brate, tako mogu isto subotari da dolaze u nase hramove i da sa nama zajedno toboze ispovjedaju isto vjeru? Cudno je sto nemas isti stav prema subotarima?
Zar njih ne dozivljavas kao infiltrante?

Znaci ne smeta tebi ako neko u okviru SPC siri subotarsku jeres? Ako ti smeta, onda zasto ne osudjujes one koji to rade?

Offline Novakovic

• Senior JTFer
« Reply #135 on: December 03, 2010, 12:23:32 PM »
Znaci da je vaznije ono sto direktno utice na nase spasenje, nego verovanje koje nema nikakav uticaj na nas zivot.Jer, da li je dusa budna ili spava, videcemo ko je u pravu, kad za to dodje vreme.Zato ja necu da raspirujem vatru izmedju ljudi oko stvari koje nas ne doticu direktno.

Ima utjecaja ako te to moze dovesti u jeres. Inace zar ne vjerujemo mi da su nasi sveci zivi i da se mole Bogu za nas?

Offline Kerber

• Pro JTFer
« Reply #136 on: December 03, 2010, 12:25:55 PM »
Pogresno si me shvatio.
Koliko ja vidim tebi smeta ako bi katolici i pravoslavci ispovjedali jednu vjeru.
Pa naravno se slazem s time!
Ali brate, tako mogu isto subotari da dolaze u nase hramove i da sa nama zajedno toboze ispovjedaju isto vjeru? Cudno je sto nemas isti stav prema subotarima?
Zar njih ne dozivljavas kao infiltrante?

Znaci ne smeta tebi ako neko u okviru SPC siri subotarsku jeres? Ako ti smeta, onda zasto ne osudjujes one koji to rade?

Pa koji subotari dolaze u hramove SPC da ispovedaju svoju veru? Ja to nisam video nikada u zivotu. Nisam nikada imao iskustva sa tako necim. Neces ti videti adventistu da dodje u pravoslavnu crkvu,jer oni imaju svoje.

Mi sa Vatikanom nemamo istu veru. Trebalo bi da malo vise proucis opstu ili pravoslavnu teologiju,pa da vidis. Sa Vatikanom imamo dosta razlika,kao sto je "filiokve" ili kao sto su apokrifi(lazne knjige koje je Vatikan uveo u Sveto pismo), ili cinjenica da je Vatikan IZBACIO drugu Bozju zapovest iz dekaloga i time brutalno napravio uzasnu hulu na Boga i promenio Zakon.To je pred Bogom za najstrozu kaznu. Nema spasa za to...
Da ne pominjem dogmu o bezgresnosti pape i svim bogohulnim titulama papskim kao sto je zamenik Hristov na Zamelji i prvo svestenik(a po Svetom pismu je Hristos licno prvosvestenik),i tako dalje , da ne idemo sad u tu pricu.

Nema nista zajednicko sa Vatikanom, pogotovu nam dela nisu zajednicka.

Offline Novakovic

• Senior JTFer
« Reply #137 on: December 03, 2010, 12:27:32 PM »
Mi sa Vatikanom nemamo istu veru. Trebalo bi da malo vise proucis opstu ili pravoslavnu teologiju,pa da vidis.

Ma daj!! Kad sam ja ovo rekao?

Offline Kerber

• Pro JTFer
« Reply #138 on: December 03, 2010, 12:29:26 PM »
Znaci da je vaznije ono sto direktno utice na nase spasenje, nego verovanje koje nema nikakav uticaj na nas zivot.Jer, da li je dusa budna ili spava, videcemo ko je u pravu, kad za to dodje vreme.Zato ja necu da raspirujem vatru izmedju ljudi oko stvari koje nas ne doticu direktno.

Ima utjecaja ako te to moze dovesti u jeres. Inace zar ne vjerujemo mi da su nasi sveci zivi i da se mole Bogu za nas?
Da,to je pravoslavno ucenje,dok u protestantizmu se ne veruje da je Dusa budna, pa se odbacuje mogucnost da se drugi mole Bogu za ljude, zato se i odbacuje mogucnost molitve svecima(kad se recimo poljubi ikona i uputi molitva) i sl.

Offline Novakovic

• Senior JTFer
« Reply #139 on: December 03, 2010, 12:33:11 PM »
Nemoj brate mene vrijedjati i reci da sam ja rekao da mi i katolici imamo istu vjeru!
Ja to nisam rekao.

Inace, ako taj Miroljub kaze da dusa nije ziva nakon smrti. Pa onda je to jeres i takvo ucenje moze nas narod odvesti u jeres.

Offline Kerber

• Pro JTFer
« Reply #140 on: December 03, 2010, 12:39:09 PM »
Nemoj brate mene vrijedjati i reci da sam ja rekao da mi i katolici imamo istu vjeru!
Ja to nisam rekao.

Inace, ako taj Miroljub kaze da dusa nije ziva nakon smrti. Pa onda je to jeres i takvo ucenje moze nas narod odvesti u jeres.
Pa, ja te ne vredjam, ali ne mozemo m isa Vatikanom ispovedati istu veru. Naravno, teoretski mozemo ukoliko i mi prihvatimo u teoriji i praksi sve ono sto Vatikan radi. A, ne daj Boze nikome to da prihvati.Ukoliko si mislio da ce vatikan sad da menja sebe, onda si naivan.Od toga nema nista,to je zlocinacka organizacija koja je sve samo ne crkva.Jedan svetac je rekao ovako: "Bezite od papista kao sto se bezi od guje. Sto dalje bezite od papista, to se vise priblizavate Bogu", Sveti Marko Efeski.

Ma nece nas narod odvesti u jeres, jer nas narod nije ni zainteresovan za osnovne stvari kao sto su Bozji Zakoni , a kamoli da se pita sta je sa dusom. Dobro je da iko javno kaze nesto korisno protiv homoseksualizma kao sto je radio Petrovic koji se pojavljivao u novinama i na TV da prica protiv toga. Sta da se radi kad niko drugi nece da digne glas. Onda to nam je sto nam je.

Offline Novakovic

• Senior JTFer
« Reply #141 on: December 03, 2010, 12:40:28 PM »
Kazes da ja kazem da mi pravoslavci imamo istu vjeru sa Vatikanom?
To je vrijedjanje brate. Inace sto si to rekao? Na osnovu cega?

Offline Kerber

• Pro JTFer
« Reply #142 on: December 03, 2010, 12:49:11 PM »
Kazes da ja kazem da mi pravoslavci imamo istu vjeru sa Vatikanom?
To je vrijedjanje brate. Inace sto si to rekao? Na osnovu cega?
Haha...Pa, ne vredjam te,covece. Rekao si da bi voleo da ispovedamo jednu veru. Kako je to moguce? Pomocu kojih trikova je to moguce, ukoliko mi ne prihvatimo nista sto dolazi iz njihove kuhinje?
To je jedino moguce ako se mi prilagodimo Rimu - i verom i praksom.A, to bi bila katastrofa. Onda bi prosli kao Haiti i Indonezija.

Offline Novakovic

• Senior JTFer
« Reply #143 on: December 03, 2010, 12:55:15 PM »
To nisam ja rekao! Pogresio si!
Gdje sam ja to rekao? vidi brate da je ovo vrijedjanje.

Mozda si me TOTALNO pogresno razumijo?

Offline crnitrn

• Pro JTFer
« Reply #144 on: December 03, 2010, 01:00:42 PM »
Svaka cast kerberu na stavovima i na poznavanju pravoslavlja.
A kao drugo ja ovde nikog necu da preobracujem ako se ne secete vojsko i novakovicu vi ste digli galamu oko ikona koje su periferno pitanje i na osnovu toga kazete da sam adventista , moj ujak je moharh Pobogu , to radte kao pravi fanatici jos vam samo fali da stavite pojas sa eksplozivom i da nam zakucte na vrata!
Sto ne odgovoris na pianje da li postite kad stee pravoslavci sto kitite jelku za novu godinu to je katolicki obicaj a Ti si znaci katolik Catholic, Katolik

Offline crnitrn

• Pro JTFer
« Reply #145 on: December 03, 2010, 01:07:57 PM »
@crnitrn,

Ja bih voleo to da se desi vise od tebe samo ima mali problem Irinej je u dilu sa tadicem :suave:
Ja ne napadam nase svestenike neko branim prave A to Je Vladika Artemije pasko-prizrenski do smrti!

Offline Novakovic

• Senior JTFer
« Reply #146 on: December 03, 2010, 01:13:29 PM »
Ne razumijem sto Kerber kaze da ja mislim da mi i katolici imamo isto vjeru?
Mislim da li je to greska?

Offline Kerber

• Pro JTFer
« Reply #147 on: December 03, 2010, 01:38:53 PM »
Ne razumijem sto Kerber kaze da ja mislim da mi i katolici imamo isto vjeru?
Mislim da li je to greska?
Dobro, greska je. U redu.

Evo , da vidimo zasto sam ja napao otpad koji se javlja u Crkvi:

"Bice pitani episkopi i za njihov nacin zivota i za njihovu pastvu.Trazice se od njih odgovor za razumne ovce , koje su primili od arhiepiskopa Hrista. Ako se zbog njihove nemarnosti izgubila neka ovca , krv njena trazice se od njih(episkopa).

Slicno i svestenici dace odgovor za svoje parohije. Isto tako svaki vernik dace odgovor za dom svoj, za svoju zenu i decu i za sluge i sluskinje svoje , da li ih je podizao "u vaspitanju i nauci Gospodnjoj" kao sto porucuje Apostol(Ef.6,4)."

(Prepodobni Jefrem Sirin)

Sto se tice onih koji zbog neke jeresi,  osudjene od Svetih Sabora , prekinu jedinstvo sa svojim predsedavajucim , tj. zato sto on javno propoveda jeres i otrivene glave je objavljuje u Crkvi - takve osobe ne samo da ne podlezu kazni po kanonima sto su se ogradili od jedinstva sa takozvanim episkopom pre sinodske odluke , vec zasluzuju i dostojnu cast medju pravoslavnima. Jer nisu episkopa, vec laznog episkopa i laznog ucitelja osudili i oni nisu pocepali crkveno jedinstvo raskolom, vec su se ozbiljno i trezveno trudili da izbave crkvu od sizme i raskola.

(15. pravilo Svetog konstantinopoljskog dvokratnog sabora)

Offline Novakovic

• Senior JTFer
« Reply #148 on: December 03, 2010, 01:44:22 PM »
Dobro ali tvrditi da dusa nije ziva nakon smrti i da nasi sveci se Bogu ne mogu moliti za nas (i takve slicne stvari), to je pogresno ucenje, koje moze ljude odvesti u jeres.

Ali slazem se sta se tice Petrovicevih stavova o homoseksualizmu, abortusu itd. Ali ipak on treba sebe predstavljati kao Adventistu a ne kao pravoslavaca. To da nebi nasi nesvijesno prihvatili adventisticku teologiju. Ja mislim da je ova briga legitimna..

Offline serbian army

• Master JTFer
« Reply #149 on: December 04, 2010, 08:42:01 PM »
Nobody will convert me here. All your tries are for nothing. I respect officials in our Holy Orthodox Church. 
Serbia will never surrender Kosovo to the breakaway province's ethnic Albanian majority or trade its territory for European Union or NATO membership,