Author Topic: Bishop Irinej is new Serbian patriarch  (Read 55598 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline Boyana

• Pro JTFer
Re: Bishop Irinej is new Serbian patriarch
« Reply #100 on: November 17, 2010, 06:36:11 AM »
Christ taught us to turn the other cheek.

Yes. But until a certain limit.

Okay, if you are interested in Christian theology discussions, you can contact me by private messaging.

are you seven days adventist by any chance?

Offline Sox7

• Junior JTFer
  • **
« Reply #101 on: November 17, 2010, 09:36:41 AM »
Christ taught us to turn the other cheek.

Yes. But until a certain limit.

Okay, if you are interested in Christian theology discussions, you can contact me by private messaging.

are you seven days adventist by any chance?

I am not.

Offline serbian army

• Master JTFer
« Reply #102 on: November 17, 2010, 09:01:11 PM »
I am supporter of Serbian Radical Party and very proud of that :dance:
b92 television is leading attacks on our church...
Serbia will never surrender Kosovo to the breakaway province's ethnic Albanian majority or trade its territory for European Union or NATO membership,

Offline Novakovic

• Senior JTFer
« Reply #103 on: November 17, 2010, 11:52:00 PM »
I am supporter of Serbian Radical Party and very proud of that
b92 television is leading attacks on our church...

For you!   :dance:

Offline serbian army

• Master JTFer
« Reply #111 on: December 03, 2010, 07:43:36 AM »
stop spiting on our holy church and get the hell out of this forum, find some help in the mental institution... >:(
Serbia will never surrender Kosovo to the breakaway province's ethnic Albanian majority or trade its territory for European Union or NATO membership,

Offline Novakovic

• Senior JTFer
« Reply #112 on: December 03, 2010, 08:28:19 AM »
In this forum some fallen Serbs who left Orthodoxy are spreading anti-Serb, anti-Orthodox and anti-Russian propaganda. They are accusing the priests of the Orthodox Church of terrible things, while they have no evidence for that. This sectarian behavior which is attacking the Serbian Orthodox Church and the Orthodox religion needs to stop.

Offline Kerber

• Pro JTFer
« Reply #113 on: December 03, 2010, 09:07:43 AM »
There is no "spitting" on the Church. The facts are that current patriarch and Sinod members are traitors , Vatican's people who are producing the division in our Church by non-canonical prosecution of those who are against Roman ecumenism. There are a lot of monasteries,a lot of people in the hierarchy who are against current corrupted and fallen from Orthodoxy patriarch and Sinod members.

Offline Novakovic

• Senior JTFer
« Reply #114 on: December 03, 2010, 09:15:23 AM »
I think that he is also upset because certain people attack the Serbian religion, the practise of icons etc.

Offline Kerber

• Pro JTFer
« Reply #115 on: December 03, 2010, 09:28:44 AM »
I think that he is also upset because certain people attack the Serbian religion, the practise of icons etc.
Ikone nisu deo teoloske (biblijske)dogme. Do osmog veka nije bila praksa da se bilo kakve likovne predstave postuju poljupcem, nego je to bilo zabranjeno, a sama pojava likovne predstave(u hramovima) je bila neophodna jer je stanovnistvo bilo neobrazovano i nepismeno.Kasnije, na sedmom vaseljenskom saboru,  izglasano je da je ikonoborstvo jeres.
Prema tome, to je stvar ljudskog konsenzusa koji je bio promenljiv i koji je i danas tema diskusije da li treba ili ne, ali svakako nije neophodno i nije bitno za ljudsko spasenje.

Offline Novakovic

• Senior JTFer
« Reply #116 on: December 03, 2010, 09:41:34 AM »
Kasnije, na sedmom vaseljenskom saboru,  izglasano je da je ikonoborstvo jeres.

Evo ovdje ti kazes da nije dobro koristi ikone. U drugom topicu si rekao da ti je svejedno da li M. Petrovic propagira subotarsku teologiju ili ne. Kad spojim to sve zajedno onda mi nije cudno sto tako govoris o ikonama. Jer to se poklapa sa subotarskom propagandom, koju ti ne osudjujes. Ja licno mislim da vi koji to govorite da ste nasjeli na subotarsku propagandu.

Evo sta jedan pravoslavni svestenik kaze o ikonama. Kome ja da vjerujem ljudima koji sklapaju kompromis sa subotarima ili pravoslavnim svestenicima?

Offline voo-yo

• Senior JTFer
« Reply #117 on: December 03, 2010, 09:46:37 AM »

Evo ovdje ti kazes da nije dobro koristi ikone. U drugom topicu si rekao da ti je svejedno da li M. Petrovic propagira subotarsku teologiju ili ne. Kad spojim to sve zajedno onda mi nije cudno sto tako govoris o ikonama. Jer to se poklapa sa subotarskom propagandom, koju ti ne osudjujes. Ja licno mislim da vi koji to govorite da ste nasjeli na subotarsku propagandu.

Evo sta jedan pravoslavni svestenik kaze o ikonama. Kome ja da vjerujem ljudima koji sklapaju kompromis sa subotarima ili pravoslavnim svestenicima?

Ti zovi Milana Tarota pa ga pitaj. Cini mi se da si njegova publika.

Offline Kerber

• Pro JTFer
« Reply #118 on: December 03, 2010, 09:47:19 AM »

Haha... pobrkao si ti nesto. Ja ne osudjujem nikoga, pa ni adventiste za ono u sta veruju. Covek treba da se uzdrzava od osude drugih , jer kako sudi tako C.E. mu i biti sudjeno.

ps
Gde si procitao da sam rekao da je lose koristiti ikone? Ja to nisam rekao,ali sam naveo istorijske cinjenice koje se ticu ikonoborstva i celivanja ikona.
« Last Edit: December 03, 2010, 09:52:28 AM by Kerber »

Offline Novakovic

• Senior JTFer
« Reply #119 on: December 03, 2010, 10:07:09 AM »
Ti zovi Milana Tarota pa ga pitaj. Cini mi se da si njegova publika.

Taj Otac Joilo je tvoj zemljak.

Offline Novakovic

• Senior JTFer
« Reply #120 on: December 03, 2010, 10:10:01 AM »
Covek treba da se uzdrzava od osude drugih , jer kako sudi tako C.E. mu i biti sudjeno.

Da, ali ti znas dobro da sudis pripadnicima Sinoda, kao dolje:

There is no "spitting" on the Church. The facts are that current patriarch and Sinod members are traitors , Vatican's people who are producing the division in our Church by non-canonical prosecution of those who are against Roman ecumenism.
« Last Edit: December 03, 2010, 10:15:37 AM by Novakovic »

Offline crnitrn

• Pro JTFer
« Reply #122 on: December 03, 2010, 10:27:38 AM »
There is no "spitting" on the Church. The facts are that current patriarch and Sinod members are traitors , Vatican's people who are producing the division in our Church by non-canonical prosecution of those who are against Roman ecumenism. There are a lot of monasteries,a lot of people in the hierarchy who are against current corrupted and fallen from Orthodoxy patriarch and Sinod members.
True only true ! Do I  need draw to you people to understand situation after all this evidence!

Offline crnitrn

• Pro JTFer
« Reply #123 on: December 03, 2010, 10:28:58 AM »
Ikone nisu deo teoloske (biblijske)dogme. Do osmog veka nije bila praksa da se bilo kakve likovne predstave postuju poljupcem, nego je to bilo zabranjeno, a sama pojava likovne predstave(u hramovima) je bila neophodna jer je stanovnistvo bilo neobrazovano i nepismeno.Kasnije, na sedmom vaseljenskom saboru,  izglasano je da je ikonoborstvo jeres.
Prema tome, to je stvar ljudskog konsenzusa koji je bio promenljiv i koji je i danas tema diskusije da li treba ili ne, ali svakako nije neophodno i nije bitno za ljudsko spasenje.
Bravo kerber ziva istina!

Offline crnitrn

• Pro JTFer
« Reply #124 on: December 03, 2010, 10:31:48 AM »

OVaj isti svestenik u jednom drugom predavanju pljuje po jevrejima i imputiraim kako su oni zalagali da se svi drugi narodi treba ztreti sto je apsolutni nonses na koji nemam komentar tako sta drugo da se orica o njenu. Verovatno i nije ucio teologiju SPC!